GES’lerdeki arızaları hızlı tespit edebilecek sistem çalışmaları başladı

Akademisyenler GES’lerdeki Arızaları Yapay Zeka ile Tespit Ediyor

Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi, Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Fırat Üniversitesi ve İskenderun Teknik Üniversitesi’nde görev yapan akademisyenler, “Güneş Enerjisi Santrallerinde Çok Sınıflı Fotovoltaik Panel Arızalarının Termografik Görüntüleme ve Yapay Zeka ile Otomatik Tespiti” projesini hayata geçiriyor.

Proje kapsamında TÜBİTAK’tan destek alan akademisyenler, insansız hava araçlarıyla donatılan yapay zeka destekli programlar ile GES’lerdeki arızaları hızlı bir şekilde tespit ederek bakım maliyetlerini azaltmayı ve üretim verimliliğini artırmayı hedefliyorlar.

Projenin tamamlanması için 30 ay süre belirlendi ve Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki GES’lerde panel görüntülerinin elde edilmesi ve yapay zeka destekli arıza tespit sisteminin gerçek zamanlı test aşamalarına geçilmesi planlanıyor.

Projenin yürütücüsü olan KİÜ Yazılım Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Açıkgöz, GES’lerdeki arızaları tespit etmek için yapay zeka, termografik görüntüleme ve İHA teknolojisinin bir araya getirileceğini belirtti.

Açıkgöz, “Yenilenebilir enerji kaynakları olan güneş enerjisi santralleri, çevreye duyarlı ve temiz enerji üretimine katkı sağlarken ülkemizde de hızla yaygınlaşıyor. Biz de projemizle bu santrallerdeki arızaları yapay zeka destekli sistemler ile tespit etmeyi amaçlıyoruz.” dedi.

“TÜBİTAK Destekli Proje GES’lerdeki Arızaları Geliştirmeyi Hedefliyor”

Projenin TÜBİTAK tarafından desteklenmesinin nedenini açıklayan Açıkgöz, GES’lerin çevresel etkilere maruz kalarak kronik sorunlar yaşayabildiğini ve projenin bu arızaları yapay zeka ile tespit etmeye odaklandığını belirtti.

“Arızaları Hedefe Odaklı Tespit Ediyoruz”

Proje kapsamında bölgesel haritalama sistemi geliştirmeyi hedeflediklerini belirten Açıkgöz, “Drone teknolojisi ile bölgesel farklılıkları göz önünde bulundurarak güneş enerji santrallerindeki arızaları tespit edeceğiz. Projemizin özgün bir değeri var ve yapay zeka, görüntü işleme ve drone teknolojisinin birleşiminden oluşuyor. Bu sayede güneş enerji santrallerindeki arızaları hızlı ve etkin bir şekilde tespit ederek verimliliği artıracağız.” şeklinde konuştu.

Ayrıca, drone içerisine yüklü olan otonom uçuş planlama sistemi sayesinde arızaların tespitinde dışa bağımlılığın azalacağını ve periyodik bakımların verimlilik artarak azalacağını ekledi.

Related Posts

Kurumlar vergisi beyannamesi için son gün yarın

Kurumlar vergisi mükelleflerinin, 2024 hesap dönemine ait beyannamelerinin verilme ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri yarın gün sonunda dolacak.

Memur ve emekliler dikkat! Gözler yarına çevrildi: 4 aylık zam farkı için geri sayım

Milyonlarca memur ve emeklinin gözü yarın Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak olan kritik veride olacak. Nisan ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte maaşlara yapılacak 4 aylık zam farkı kesinleşmiş olacak. Peki beklentiler neler? Memur ve emekliler temmuzda ne kadar zam alacak? Maaşlara dair merak edilenler haberin detayında…

Dünya devleri ile çalışan Türk şirket konkordato istedi

Türkiye’nin farklı bölgelerindeki şirketlerden konkordato haberleri gelmeye devam ediyor.

Kaçak elektrik kullanımını tespit eden sayaç geliştirildi

Dicle Elektrik, AR-GE birimi tarafından geliştirilen ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından onaylanan “Haberleşmeli Nötrsüz Sayaç” ile kaçak elektrik kullanımının önüne geçmeyi hedefliyor.

Kredi kartı borçları takipte: Yüzde 1056 artışla rekor kırdı!

2020’den bu yana bireysel kredi kullanımında önemli bir dönüşüm yaşandı. BDDK verilerine göre, konut kredileri ciddi oranda gerilerken, kredi kartları bireysel kredilerin neredeyse yarısını oluşturur hale geldi. Takipteki kredilerde ise en büyük artış ihtiyaç kredileri ve kartlarda görüldü.

Suriye’den Türkiye’ye enerji alanında yatırım çağrısı

Suriye Enerji Bakanı Muhammed el-Beşir, Türk şirketlerine ülkesinin enerji sektörüne yatırım çağrısında bulunarak, “Suriye’de enerjinin her alanına yatırım yapılabilir. Arama, sondaj, rafinaj, iletim, hatları ve santrallerin rehabilitasyonu, rafinerilerin yeniden inşası ve madencilik alanında çalışma imkanları mevcut” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir