‘Yapay zeka ödevleri tartışılır hale getirdi’

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) iş birliğinde ‘Eğitimde Yapay Zeka Zirvesi’ düzenlendi. Zirvede yapay zeka alanında faaliyet gösteren kamu ve özel sektör temsilcileri ile akademisyenler, İstanbul’da görev yapan öğretmenlerle bir araya geldi. Yaklaşık bin öğretmenin katıldığı zirvenin açılışında Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, şöyle konuştu:

GETİRECEĞİ DEĞİŞİKLİKLERİ ÖN GÖRMELİYİZ
“Hızlı gelişen bir dünyada yaşıyoruz. Geçen yıl kullandığımız bir program ya da uygulamayı bugün kullanamıyoruz. Çok sık aralıklarla güncelleme gerekiyor. Teknolojiyi kullanacağız ama bu araçların toplumsal yaşamımızda ve ahlakımızda ne tür değişiklikler yaratacağını ön görmemiz gerekiyor. Tüm bu yeniliklerin insanlığımıza, temel hak ve hürriyetimize ve mahremiyetimize ne tür etkileri olduğunu düşünmeliyiz. Teknoloji bizden neyi alabilir, korumak istediğimiz hangi değerleri ortadan kaldırabilir bunları da konuşmak gerekiyor. Yapay zeka uygulaması ChatGPT’nin kullanımı nedeniyle okullarda ve üniversitelerde öğrencilerin, ödevlerini kendi emekleriyle yapıp yapmadığı tartışılıyor.

EBA ÖĞRETMENLERİN KATKISIYLA ZENGİNLEŞECEK
Ana teması eğitim öğretim süreçlerinde teknolojik yenilikleri kurgulamak olan eğitimde Fatih Projesi’ni başlatmıştık. Bu projeyle Bakanlığımız bünyesindeki okullardaki sınıflarımızı kamuoyunda ‘akıllı tahta’ olarak bilinen etkileşimli tahtalarla donatmayı amaçladık. Şu an 1’inci sınıftan 12’nci sınıfa kadar sahip olduğumuz neredeyse tüm okullarda akıllı tahtalar var. Ayrıca okullarımızda farklı niteliklerde internet alt yapımız bulunuyor. Eğitim Bilişim Ağı (EBA) da öğrencilerimizin içerik olarak faydalandıkları bir sistem. Bu platform kendini 2011 yılından beri sürekli revize ediyor. Bu platformu sayısı 1 milyonu aşmış öğretmenlerimizin katkılarını alarak daha da zenginleştireceğiz.

‘YENİLİKÇİ SINIFLAR’ AÇILACAK
Bir başka attığımız adım da Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA) üzerinden 85 bin öğretmenimize eğitim teknolojilerinin kullanımına ilişkin eğitimler vermek oldu. Bu ve benzer eğitimlerin devamı gelecek. Bu yıl itibarıyla başlattığımız yepyeni uygulama ise yenilikçi sınıflar oluşturmak. Bu kapsamda 3 bin 500 sınıfı ‘yenilikçi sınıf’ formatına kavuşturduk. Bu sınıfları tüm bu süreçleri destekleyecek alt yapılarla öğretmen ve öğrencilerimizin hizmetine sunacağız. Bu sınıflarda 3 boyutlu yazıcılar ve 30 bin adet robotik kodlama ve eğitim kiti bulunacak.

YAPAY ZEKADAN KORKMANIZA GEREK YOK
Yapay zeka zirvesinin İstanbul’da öğretmenler için büyük bir heyecan oluşturduğuna dikkat çeken İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Doç. Dr. Murat Mücahit Yentür de, “Bütün programlar, müfredatlar ve yenilikler öğretmenlerin omuzlarında yükselir. Hiçbir program ve müfredat öğretmenin niteliğini aşamaz” dedi. YTÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz ise, “Yapay zekâ inandığım ve savunduğum bir model. Öğretmenlerimize çok güveniyor ve inanıyoruz. Yapay zekâ onlar için bir araç. Bundan korkmalarına gerek yok. Yapay zeka, onların içindeki öğretme tutkusu ve aşkını hiçbir zaman elde edemeyecek. Ancak bu ve bundan sonra çıkan yapay zeka araçlarını kullanarak çocuklarımızı geleceğe hazırlayacağız” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir