Gizemli yapılar ortaya çıktı! 2 bin 700 yıllık başkent yeniden keşfedildi

Khorsabad Antik Kentinde Yapılan Yeni Keşifler

Araştırmacılar, geleneksel kazı yöntemlerinden farklı olarak manyetometre adlı bir cihaz kullanarak Khorsabad Antik Kenti’nde önemli keşiflerde bulundu. Almanya’daki Ludwig-Maximilians Üniversitesi’nden jeofizikçi Jörg Fassbinder liderliğindeki uluslararası ekip, antik başkentin su kapısı, olası saray bahçeleri ve dev bir villa da dahil olmak üzere beş büyük yapının izlerine ulaştı.

Khorsabad, Neo-Asur İmparatoru Sargon II tarafından M.Ö. 713 yılında “Dur-Şarrukin” (Sargon’un Kalesi) adıyla inşa edilmeye başlandı. Ancak, Sargon’un M.Ö. 705’te ölümüyle başkent terk edildi ve unutulmaya terk edildi. 2015 yılında IŞİD tarafından yağmalanan Kent, 2022’de gerçekleştirilen manyetik taramalarla yeniden gündeme geldi.

Elde edilen sonuçlara göre, Khorsabad’ın sıradan vatandaşlar için konutlar ve geniş kentsel yapılar barındırdığı tespit edildi. Bu keşif, Neo-Asur şehirlerinin sadece kraliyet yapılarından ibaret olmadığını ortaya koydu ve antik dönemin toplumsal yapısına ışık tuttu.

İtalyan arkeolog Daniele Morandi Bonacossi yaptığı değerlendirmede, “Asur başkentlerine dair elimizdeki veriler genellikle yalnızca kral ve anıtsal yapılarla sınırlı. Bu araştırma, sıradan halkın yaşamını anlamamıza yardımcı olmayı amaçlıyor,” ifadelerine yer verdi. Jörg Fassbinder ise, “Her gün yeni bir şey keşfetmek motive ediciydi. Bu tarama çalışmaları, antik kentlerin detaylı haritalarını oluşturmak için önemli bir araç,” dedi.

Yapılan keşifler, Khorsabad’ın beklenenden daha gelişmiş bir başkent olduğunu gösterdi. Bununla birlikte, bu yapıların tamamen gün yüzüne çıkarılması kazılarla gerçekleşeceği için bölgenin sırlarının tam anlamıyla açığa çıkarılması zaman alabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir