Hindistan’dan Türkiye’ye Yönelen Tepkiler Genişliyor: Ekonomik ve Diplomatik Boyutta Son Gelişmeler
Son zamanlarda Hindistan’dan Türkiye’ye doğru yükselen tepkiler, sadece diplomatik bir boyuta sıkışmamış gibi görünüyor. Hindistan-Pakistan gerginliğinde Türkiye’nin Pakistan’ı desteklemesi ve Pakistan’ın Türk yapımı SİHA’ları kullanması iddiaları, Hindistan’ın Türkiye’ye ekonomi başta olmak üzere farklı alanlarda meydan okumasına yol açtı.
Tepkiler; medya, ticaret, turizm, üniversiteler ve eğlence sektörleri de dahil olmak üzere geniş bir boykota dönüşmeye başladı. Türkiye’de henüz tam olarak hissedilmese de Hindistan’da yaşanan gelişmelerin ciddi ekonomik etkileri olabileceği düşünülüyor.
TÜRKİYE TATİL İPTALLERİ YÜZDE 250 ARTTI
Ankara’nın ‘tam ölçekli savaş’ riskine işaret ederek ‘diyalog ve iş birliğiyle Keşmir’de adil ve kalıcı bir barış’ çağrıları, Hindistan’da olumlu karşılanmadı. Geçtiğimiz hafta Hindistan hükümeti, Türk şirketi Çelebi’nin ülkedeki havaalanlarındaki faaliyetlerini durdurdu. Economic Times’a göre, bu hamlenin ardından önde gelen platformlar arasında yer alan EaseMyTrip ve MakeMyTrip’te Türkiye tatili iptallerinde yüzde 250 artış oldu.
YÜZDE 1 İLE 20 MİLYAR TL BIRAKTILAR
İngiliz gazetesi The Express’e göre, Hintli turistler geçen yıl Türkiye’nin yabancı turistlerinden sadece yüzde 1’ini oluşturmasına rağmen yaklaşık 535 milyon dolarlık (yaklaşık 20 milyar TL) harcama yaptı. Ancak, devam eden boykot çağrılarıyla bu gelirin tamamen tehlikede olduğu belirtiliyor.
Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin partisi BJP’nin eski bakanlarından Rajeev Chandrasekhar, BBC’ye yaptığı açıklamada, “Yurt dışına turist olarak giden her çalışkan Hintli artık şunu biliyor: Kazandığı rupiyi, ülkesinin düşmanlarına destek veren yerlerde harcamamalı” dedi.
MakeMyTrip adına konuşan bir sözcü ise, “Geçtiğimiz hafta Hindistanlı gezginlerin çok güçlü tepkiler gösterdiğini gördük. Azerbaycan ve Türkiye’ye yönelik rezervasyonlarda yüzde 60’a varan düşüşler yaşanırken, iptallerde ise yüzde 250’den fazla artış oldu” açıklamasını yaptı.
E-TİCARET DEVLERİNDEN AMBARGO
Hindistan’ın en büyük e-ticaret platformlarından Mintra ve Ajio, Türk markalarını sitelerinden kaldırma kararı aldı. Mavi, LC Waikiki, Koton ve Trendyol gibi markalar artık bu platformlarda yer almıyor. Ajio’nun sahibi olan dev holding Reliance ise, İstanbul’daki ofisini kapatma kararı alarak Türkiye’den tekstil ithalatını sonlandırdı.
AKADEMİK İLİŞKİLER KRİZE GİRDİ
Javaharlal Nehru Üniversitesi, İnönü Üniversitesi ile yürüttüğü tüm iş birliklerini iptal ettiğini duyurdu. Aynı şekilde, Jamia Milia İslamia ve Chandigark Üniversitesi gibi birçok üniversite de Türkiye ve Azerbaycan’daki 23 üniversiteyle olan ilişkilerini sonlandırdı. Akademik alandaki boykot da resmen başlamış oldu.
TÜRKİYE VE AZERBAYCAN KONSERLERİ İPTAL EDİLDİ
Sanatçılar ve sinema çalışanları da tepkisini dile getirmekten çekinmedi. Hindistan sinema sendikaları; Western India Cinema Employees ve All Indian Cinema Workers gibi büyük sendikalar, Türkiye’de film çekimlerini yasaklama çağrısında bulundu. Ünlü Hint şarkıcı Vishal Mra, Türkiye ve Azerbaycan’da sahne almamaya karar verdi.
İTHALAT VE İHRACAT DA GERİLEDİ
2024-25 mali yılında, Hindistan’ın Türkiye’ye ihracatı 6.6 milyar dolardan 5.2 milyar dolara düştü. Aynı şekilde, ithalat da geriledi. Bu rakamlar, ekonomik ilişkilerin zarar gördüğünün açık bir göstergesi olarak öne çıkıyor.