Ev sahibi hakkında çoğu kiracının bilmediği kritik haklar: Boşu boşuna evinizden olmayın

Ev Sahibinin Fahiş Kira Zammı Talepleriyle Başa Çıkma Rehberi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran 2025 enflasyon verilerini açıklayarak, Temmuz 2025 için geçerli olacak kira artış oranını belirledi. Bu oran, konut ve iş yerleri için azami yüzde 43,23 olarak hesaplandı. Yani, Temmuz ayında kira artışı yapılacaksa, ev sahipleri bu oranı geçemeyecek. Ancak, ev sahibiniz bu tavan oranını aşarak daha yüksek bir zam talep ederse ne yapmalısınız?

Ev Sahibi Fahiş Kira Zammı İsterse Ne Yapmalısınız?

Türkiye’de kiracılar, ev sahibinin talep edeceği kira artışı konusunda önemli yasal haklara sahip. Bu haklar, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu ve 11 Haziran 2022’de yürürlüğe giren kira artış sınırı düzenlemesi çerçevesinde korunuyor. Bu düzenlemelere göre, ev sahibinin talep ettiği kira artışı, belirlenen yasal tavanı aşamaz.

TGRT Haber’de yer alan habere göre, Avukat Mert Yalçın konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ev sahibinin bu tavanın üzerinde bir kira zammı talep etmesinin hukuken mümkün olmadığını belirtti. Yani, kiracılar bu durumda haklarını savunma hakkına sahip.

Kiracının İspat Zorunluluğu Yok

Kiracılar, yasal haklarını savunurken bir önemli noktayı gözden kaçırabiliyor. Kira artışına dair yapılan fazla talepler konusunda kiracının herhangi bir ispat yükümlülüğü yok.

Kira borcu, bir para borcu olarak değerlendirildiğinden, talep ve ispat hakkı kiracıya ait. Yani, kiracılar, ev sahibinin talep ettiği yüksek artışı ödemek zorunda değiller ve bu durumu ispatlamak için herhangi bir delil sunmak zorunda değiller.

Temmuz 2025 Kira Artışında Yasal Üst Sınır

Temmuz 2025 için belirlenen azami kira artış oranı yüzde 43,23 olarak hesaplandı. Bu oran, yasal tavan olup, ev sahiplerinin bu oranın üzerinde kira artışı talep etmeleri hukuki açıdan geçerli değildir. Yasal artış oranı dışında bir zam talebiyle karşılaşırsanız, bu talebe karşı yasal haklarınızı kullanabilirsiniz.

Ev Sahibi Dava Açarsa Ne Olur?

Ev sahiplerinin, yüksek kira artışı talebinde bulunamaması durumunda dava açma hakkı bulunuyor. Ancak, Avukat Mert Yalçın’a göre, dava açılması halinde ev sahibinin talebini ispat etmesi oldukça zordur. Mahkeme, kira artışlarını TÜFE oranına göre değerlendirir ve ev sahibinin fahiş artış taleplerini reddedebilir. Bu durumda kiracının herhangi bir mağduriyet yaşamaması için yasal haklarını savunması gerekir.

Kiracının Evden Çıkarılabileceği Durumlar

Kiracının, evden çıkarılması için belirli şartlar bulunmaktadır. Ancak kiracının evden çıkarılması, ev sahibinin keyfi bir şekilde gerçekleştirebileceği bir durum değildir.

Kiracı, kira ödemelerini düzenli yapmadığı takdirde ve ev sahibinin elinde iki haklı ihtar varsa, evden çıkması talep edilebilir.

Ayrıca, kiracının evden çıkma süresi dolmuşsa veya ev sahibi, kendisi ya da birinci derece yakını için eve taşınacaksa, yasal olarak kiracının evden çıkarılması mümkün olabilir. Ancak, bu durumların dışında ev sahibinin kiracıyı çıkarma hakkı bulunmamaktadır.

Hakkınızı Bilin, Boşuna Evinizden Olmayın!

Ev sahiplerinin kira artışı talep ederken yasal sınırlar içinde kalması gerektiği unutulmamalıdır.

Kiracılar, fazladan talep edilen kira zammına karşı yasal haklarını kullanarak kendilerini koruyabilirler. Hukuki süreçlere dair bilgi sahibi olmak, kiracıların gereksiz yere evlerinden olmasını engeller.

Bu yüzden, ev sahiplerinin kira artışı talepleri karşısında ne yapacağınızı bilmeniz önemlidir. Unutmayın, yasal haklarınız sizi koruyor!

Related Posts

Kredi kartı ile altın alanlar dikkat! Para veya hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilirsiniz

Nakit ihtiyacını kredi kartı ile altın alıp onu yeniden paraya çevirenler bankaların ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın radarına girdi. Özellikle kart borcunu ödemeyenlerin ‘kasten dolandırıcılık’la suçlanabileceğini belirten hukukçular uyardı.

Tiryakileri üzecek haber! Bir sigara grubuna zam…

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, bir sigara grubuna zam geldiğini duyurdu. SİGARAYA ZAM GELDİ Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Dündar, “Ve sigaraya ilk zam dediğimiz gibi 5 TL geldi. Hayırlı olsun” ifadelerini kullandı …

Mevduat faizlerinde yükseliş sürüyor: İşte 500 bin TL’nin aylık getirisi!

Mevduat faiz oranları yüksek seyrini korurken, yatırımcılar belirli birikimlerinin getirisini hesaplıyor. Bankaların güncel oranları doğrultusunda 500 bin TL’nin 32 günlük kazancı araştırılıyor.

Enerji, gıda ve altını hesaplamadan çıkarınca Bakan Bolat’a övünmek kaldı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, TÜİK’in haziran ayı enflasyon verilerini değerlendirdi. Enflasyonda yıl sonunda yüzde 20’li rakamları görme yolunda büyük bir aşama kaydedildiğini vurgulayan Bolat, 13 aydır …

Fatura ödemekte zorlananlar dikkat! Harekete geçildi

Fatura ödemekte zorlanan vatandaşlar için Tüketici Birliği harekete geçti. Birliğin Genel Başkanı Mahmut Şahin ‘Kısmi ödeme’ için EPDK’ya başvuracaklarını söyledi.

Yargıtay’dan kiracıyı evden çıkarmak için sayaçları söken emlakçı için karar!

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, kiracıyı tahliyeye zorlamak için elektrik, su ve doğal gaz sayaçlarını söken emlakçıya “kişilerin huzur ve sükununu bozma” suçundan verilen 2 ay 15 gün hapis cezasını onadı.