Kredi kartı ile altın alanlar dikkat! Para veya hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilirsiniz

Kredi Kartı ile Altın Alıp Nakit İhtiyacını Karşılayanlar Dikkat Çekiyor

Kredi kartı ile altın alıp hemen sonrasında satarak nakit ihtiyacını karşılayan kişiler artık bankaların, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın ve BDDK‘nın radarına takılıyor. Bankalar, bu tür işlemleri yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanırken, müşterilere gönderilen mesajlarda ‘kartınız kapatılabilir’ uyarısı yapılıyor. Ayrıca altın aldığı halde kart borcunu ödemeyen kart kullanıcıları için ‘kasten dolandırıcılık’ iddiaları da gündeme geliyor. Hukukçular, bu tür işlemlerin sadece borç riskini değil, aynı zamanda cezai sorumluluğu da beraberinde getirebileceğine dikkat çekiyor.

Kuyumculara Tebligat Gönderiliyor

Altını alıp aynı gün içerisinde geri satan kuyumcular da denetimlerin odağına alınıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi usulüne uymayan ve kredi kartı aracılığıyla ‘nakit dönüşüm zinciri’ kuran işletmelere para cezası, belge iptali ve hatta faaliyet durdurma cezaları uygulayabileceğini bildiriyor. Bazı kuyumculara lisansın iptal edileceği tehdidiyle tebligatlar gönderildiği belirtiliyor.

500 bin TL ve üzeri altın alımları artık risk analiz sistemleri tarafından otomatik olarak algılanıyor. Bu miktarın üzerindeki harcamalardan sonra birkaç gün içinde denetim süreci başlatılabilir. Bu çerçevede hem kullanıcılar hem de işlem yapılan işletmeler detaylıca inceleniyor.

Bankalar, Müşterilerini ‘Mesajla’ Uyarıyor

Bankalar, müşterilerini bilgilendirmeye başladı. Bazı bankalar, kredi kartı ekstrelerinde şu ifadeyi kullanarak kullanıcıları uyarıyor: “Kredi kartınızla altın, döviz, kripto varlık alımı, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, sistem dışı transfer veya nakit dönüşüm amaçlı işlemler yapılması durumunda kartınız kapatılabilir”

Related Posts

Ev sahibi hakkında çoğu kiracının bilmediği kritik haklar: Boşu boşuna evinizden olmayın

3 Temmuz 2025 Perşembe günü, TÜİK tarafından açıklanan Haziran ayı enflasyon verileri doğrultusunda, Temmuz ayında konut ve iş yerleri için uygulanacak kira artış oranı azami yüzde 43,23 olarak belirlendi. Ancak, çoğu kiracı, ev sahiplerinin bu oranı aşarak yüksek kira taleplerinde bulunmalarına karşı haklarını bilmemektedir. İşte kiracıların haklarını korumak adına bilmesi gereken kritik detaylar…

Tiryakileri üzecek haber! Bir sigara grubuna zam…

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, bir sigara grubuna zam geldiğini duyurdu. SİGARAYA ZAM GELDİ Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Dündar, “Ve sigaraya ilk zam dediğimiz gibi 5 TL geldi. Hayırlı olsun” ifadelerini kullandı …

Mevduat faizlerinde yükseliş sürüyor: İşte 500 bin TL’nin aylık getirisi!

Mevduat faiz oranları yüksek seyrini korurken, yatırımcılar belirli birikimlerinin getirisini hesaplıyor. Bankaların güncel oranları doğrultusunda 500 bin TL’nin 32 günlük kazancı araştırılıyor.

Enerji, gıda ve altını hesaplamadan çıkarınca Bakan Bolat’a övünmek kaldı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, TÜİK’in haziran ayı enflasyon verilerini değerlendirdi. Enflasyonda yıl sonunda yüzde 20’li rakamları görme yolunda büyük bir aşama kaydedildiğini vurgulayan Bolat, 13 aydır …

Fatura ödemekte zorlananlar dikkat! Harekete geçildi

Fatura ödemekte zorlanan vatandaşlar için Tüketici Birliği harekete geçti. Birliğin Genel Başkanı Mahmut Şahin ‘Kısmi ödeme’ için EPDK’ya başvuracaklarını söyledi.

Yargıtay’dan kiracıyı evden çıkarmak için sayaçları söken emlakçı için karar!

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, kiracıyı tahliyeye zorlamak için elektrik, su ve doğal gaz sayaçlarını söken emlakçıya “kişilerin huzur ve sükununu bozma” suçundan verilen 2 ay 15 gün hapis cezasını onadı.