Bilim kurgu değil, gerçek: Ay’da levrek yetiştirilecek

Ayda Levrek Yetiştirilecek: Bilim Kurgu Değil, Gerçek!




Artık uzayda domates, marul ve patates gibi sebzeler yetiştirilebiliyor. Ancak görülebileceği üzere astronotların menüsü çok da zengin değil. Bu durum, Fransa’da yürütülen “Lunar Hatch” isimli proje ile değişebilir. Çalışma kapsamında Ay’da sürdürülebilir bir balık çiftliği kurmak ve burada levrek balığının yetiştirilmesi hedefleniyor.

Fransa Ulusal Okyanus Araştırma Enstitüsü’nden deniz biyoloğu Dr. Cyrille Przybyla’nın öncülüğünde yürütülen proje, ilk etapta levrek yumurtalarını uzaya göndererek bu canlıların mikro yerçekiminde nasıl geliştiğini gözlemlemeyi amaçlıyor. Nihai hedef ise bu balıkların Ay’da düzenli bir besin kaynağı olarak yetiştirilebilmesi.

Dr. Przybyla, balığın astronotlar için ideal bir protein kaynağı olduğunu belirtiyor. Zira balık, sindirimi en kolay hayvansal proteinlerden birisi. Ayrıca omega-3 yağ asitleri ve B vitaminleri açısından da oldukça zengin. Bunlar uzun süreli uzay görevlerinde kas kaybını önlemek için hayati öneme sahip.

Kurgunun Gerçek Olduğu Bir Dönem

Projenin ilk aşaması oldukça iddialı: Levrek yumurtaları, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gönderilecek ve burada gelişimleri gözlemlenecek. Başarılı olunursa sonraki adım Ay’a taşınmak. İlk etapta yalnızca gözlem yapılacak; balıklar dondurularak geri getirilecek. Ancak uzun vadeli hedef, Ay yüzeyinde kurulacak bir üs bünyesinde balıkların düzenli olarak yetiştirilmesi.

Bu fikir, aslında yeni değil. 1973’te Apollo görevlerinden birinde minik mummichog balıkları uzaya gönderilmişti. Daha sonra lepistes, Japon pirinç balığı ve zebra balığı gibi türler de bilimsel deneylerde kullanıldı. Ancak Lunar Hatch, balıkların ilk kez düzenli bir gıda kaynağı olarak değerlendirilmesini hedefleyen ilk proje olma özelliğini taşıyor.

Kapalı Döngü Gıda Sistemi




Lunar Hatch’in en dikkat çekici yönlerinden biri, atıksız bir “kapalı döngü gıda zinciri” planlaması. Proje kapsamında Ay’ın kutup bölgelerindeki kraterlerde bulunan buzlar eritilerek su elde edilecek. Bu suda yetişen balıkların atıkları, mikroalg üretiminde kullanılacak. Mikroalglerle beslenen planktonlar ve yumuşakçalar, besin zincirinin diğer halkalarını oluşturacak. Balık dışkısı ise karides ve solucanlar tarafından işlenecek ve bu organizmalar yeniden balıklar için yem olacak.

Przybyla, bu sistemin en az dört ay boyunca dış müdahale olmaksızın sürdürülebilir olması gerektiğini belirtiyor. Hesaplamalara göre, 16 haftalık bir görevde yedi astronota haftada iki porsiyon balık sağlamak için yaklaşık 200 levrek yeterli olacak. Eğer insanlık Ay’da kalıcı bir üs kurmayı veya Mars’a gitmeyi hedefliyorsa yerinde gıda üretimi en az enerji üretimi kadar hayati bir konu. Przybyla, halihazırda yüzeyde yapılabilecek tüm simülasyonların yapıldığını ve başarı gösterildiğini söylüyor. Levrek yumurtalarının roket fırlatmaları ve uzay yolculuğu koşullarında dayanıklı olduğu da gösterildi.

Przybyla ve ekibi şimdi değerli kargolarını yörüngeye göndermek için bir fırsat bekliyor. Kesin bir zaman hedefi bu nedenle bulunmuyor ancak umutlar projenin yakın gelecekte fırlatılacağı gönünde.

Related Posts

Avrupa’daki elektrik krizi Türkiye’yi de etkileyebilir

İspanya ve Portekiz’de ülke çapındı, Fransa, Hollanda ve İtalya gibi yakın ülkelerde ise kısmi elektrik kesintisi gündemde kalmaya devam ediyor. Sorun, Avrupa’da milyonları derin bir şekilde etkilerken elektrik kesintileri Türkiye’de …

Huawei Watch Fit 4 ve Fit 4 Pro’nun hem görselleri hem özellikleri sızdırıldı

Huawei, 15 Mayıs’ta düzenleyeceği etkinlikte yeni Watch Fit 4 ve Watch Fit 4 Pro modellerini tanıtmaya hazırlanıyor. Tanıtım öncesinde Litvanya merkezli bir perakendecinin sitesinde listelenen akıllı saatler, hem teknik özellikleri hem de …

Cep telefonu deneyinin sonucuna bilim insanları bile şaşırdı

Günümüzde akıllı telefonlar hayatımızın vazgeçilmez birer parçası haline gelirken, yapılan yeni bir araştırmanın sonuçları bilim insanlarını dahi şaşırttı.

Android kullanıcılarına müjde: Beklenen özellik sonunda geliyor!

Google, Android telefonlarda çoklu görev konseptini genişletmek için çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda şirketin mevcut bölünmüş ekran modundan daha farklı çalışan ve birden fazla uygulamanın daha kolay açılmasına ve geçiş yapılmasına imkan …

Bitcoin’de son durum ne? İşte güncel değeri!

Kripto varlıklar, geleceğin para birimi olarak giderek daha fazla ön plana çıkıyor. Özellikle Bitcoin, son dönemde art arda kırdığı rekorlarla yatırımcıların ilgisini üzerine çekmeyi başardı. Ancak kripto para piyasasının oldukça dalgalı olduğunu ve …

2026’da yollarda: 18 dakikada şarj olan katı hal pilleri geliyor

Geleneksel lityum iyon pillerden katı hal pillere geçişin ayak sesleri duyuluyor. Stellantis ve Factorial, FEST adı verilen teknolojileriyle enerji yoğunluğunu ve hızlı şarj süresini bir üst seviyeye taşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir