Ceza Kimdir

31 Aralık 1976 yılında İstanbul Üsküdar’da dünyaya gelen Bilgin Özçalkan, “Ceza” adı ile bilinmektedir. Kariyer yolculuğunda önce Elektrik Teknisyeni olan Bilgin Özçalkan, bu işi bir süre yapmış ve sonrasında, küçük yaştan itibaren ilgilendiği rap müziğe yoğunlaşmıştır ve katıldığı yarışmalarda birçok birincilik almıştır. 1996 yılında kurduğu ilk grubu U.C.S’nin ardından, 1998 yılında Tarık Gamert (Dr. Fuchs) ile birlikte Nefret grubunu kurmuştur.

1999 yılında Tunç Dindaş’ın projesi olan “Yeraltı Operasyonu” adlı toplama bir albümde yer alan şarkıları, rap dünyasında yankı oluşturmuştur. Ceza, 2000 yılında “Meclisi Ala-İstanbul” albümünün ardından 2001 yılında “Anahtar” albümünü piyasaya çıkararak büyük başarı yakaladı. Dr. Fuchs askere gittiği için çalışmalarına tek başına devam eden Ceza, 2002 yılının Haziran ayında, Sirhot, Funky C ve Mic Check gibi isimlerle birlikte çalıştığı “Med-Cezir” albümünü çıkararak yine gündemde yerini aldı.

2002 yılında ilk yurtdışı konserini veren Ceza, yurtiçinde de yüzlerce konser ile sevenlerine seslendi. Hip Hop dünyasının önemli ödüllerinin sahibi oldu. 2004 yılına gelindiğinde “Rapstar” albümünü çıkaran Ceza, 29 Ağustos 2006’da çıkardığı ve 17 parçadan oluşan “Yerli Plaka” albümü ile büyük bir başarı yakalayarak, 2007 yılında Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen MTV Avrupa Müzik Ödülleri’nde, “En İyi Türk Şarkıcısı” ödülünü alarak bir ilke imza attı. Ardından “36 Kingz Kreuzberg” albümünü yayınladı.

2010 yılında “Onuncu Köy” albümü ile yine büyük bir başarı yakalayan ve milyonlara ulaşan Ceza, bir süre müziğe ara verdikten sonra 2015 yılında “Suspus” albümünü sevenleriyle buluşturdu ve aynı yıl albüme adını veren “Suspus” şarkısının klibini yayınlayarak sevenleri tarafından dinlenmeye devam etmiştir. Sezen Aksu ile yaptığı düet de milyonlara ulaşarak unutulmaz parçalar arasına girmeyi başarmıştır.

Diskografi
1999 Yeraltı Operasyonu (Ceza, Doğanın Kanunu, İntihar, Yeter Artık parçalarıyla eşlik
2000 Toplama Kampı (Mini Albüm)
2000 Meclis-i Âlâ: İstanbul
2001 Anahtar
2002 Med-Cezir
2004 Rapstar
2006 Feyz Al
2006 EYerli Plaka
2007 Evin Delisi (Maxi Single)
2008 Bomba Plak
2010 Onuncu Köy
2015 Suspus
2018 Denizci
2019 Beatcoin
2020 Yak
2020 Yeni Mesaj
2021 BASKIN
2022 Bakabaka
2022 BYE BYE

Ödülleri
2007 En İyi Türk Sanatçı – MTV Avrupa Müzik Ödülleri
2008 İletişim Şeref Diploması – Türkiye Fair Play Ödülleri
2016 En İyi Şarkı – Suspus – 13. Radyo Boğaziçi Müzik Ödülleri
2016 En İyi Rap Sanatçısı – 13. Radyo Boğaziçi Müzik Ödülleri
2020 Yılın En İyi Rap Sanatçısı – 46. Altın Kelebek Ödülleri

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*