Emekçinin kayıpları büyürken sendikalardan ek zam talepleri yükseliyor: Enflasyon maaşı eritiyor

Memurlar ve Emekliler İçin Zam Haberi

Milyonlarca memura ve emekliye bu yılın ilk 6 ayında yüzde 6 oranında toplu sözleşme zammı yapılmıştı. Ancak enflasyon farkı ile birlikte artış oranı yüzde 11.54’e ulaşmıştı. Geçen yıl aralık ayına göre TÜFE’de değişim oranı yüzde 13.36 olarak gerçekleşti. Memurlar ve emeklilere yapılan zam, enflasyon nedeniyle eridi. 4 ayın sonunda memurlar ve emeklilerin enflasyon farkı yaklaşık yüzde 7.36’ya kadar çıktı. Ancak toplu sözleşme gereği, bu farkı 6 aylık enflasyona göre alıyorlar. Bu nedenle Mayıs ve Haziran enflasyonları da bekleniyor. Maaşlarda erime devam edecek.

Asgari Ücrette Erime

Hükümet, 8 milyondan fazla işçi için asgari ücret artışını yüzde 30 ile sınırlı tutmuştu. Ancak yıllık TÜFE yüzde 37.86’ya ulaşarak, asgari ücrete yapılan zammı da sildi. Asgari ücret hala açlık sınırının altında 22 bin 104,67 lira seviyesinde bulunuyor. 4 ayda asgari ücret, enflasyon nedeniyle 2 bin 953,18 lira eridi ve Nisan sonu itibariyle 19 bin 151,49 liraya geriledi.

Emeklilerin Durumu

Milyonlarca emekli, asgari ücret ve açlık sınırının altındaki aylıklarla zorlukla geçinmeye çalışıyor. Ocak ayında işçi ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 15.75 oranında zam yapılmıştı. Ancak yıllık TÜFE oranı bu zamdan çok daha yüksek. En düşük emekli aylığı 14 bin 469 lira seviyesinde bulunuyor. 4 ay içinde enflasyon nedeniyle kayıp bin 933,06 lira oldu ve Nisan sonunda en düşük emekli aylığı 12 bin 535,94 liraya geriledi.

İşçi ve Bağ-Kur emeklileri, 6 aylık enflasyon oranında zam almaktadır. Bu doğrultuda, şu anda 4 aylık zam oranı yüzde 13.36. Ancak kesin zam oranı, Mayıs ve Haziran enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla belirlenecek.

‘Temmuzda Seyyanen Zam’ Talebi

Enflasyonun gelirleri eritmesiyle birlikte, sendikaların “zam” talepleri de yükselişte. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kamu çalışanlarının enflasyon nedeniyle yaşadığı sıkıntılara dikkat çekerek, temmuzda seyyanen zam talebinde bulundu. Yalçın, enflasyonun etkisini azaltmanın yolunun adil bir paylaşım olduğunu vurgulayarak, toplu sözleşme yasasının Meclis’te değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

‘Ek Zam ve Refah Payı’ İsteği

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, TÜFE’nin yılın ilk 4 ayında toplamda yüzde 13.36’ya ulaştığını ve bu süre zarfında memur maaşlarında yüzde 7.36 erime olduğunu belirtti. Hayat pahalılığının devam etmesi durumunda, kamu çalışanlarının ciddi sıkıntılar yaşayabileceğine dikkat çekti ve ek zam talebinde bulundu.

Related Posts

Tezgahlarda balık çeşitliliği sürüyor

Trabzon’da çeşitliliğin bol olduğu balıkçı tezgahlarında en fazla mezgit ve istavrit rağbet görüyor.

BDDK verisi: 2.1 milyon kişi bankalardaki paranın dörtte üçüne sahip

BDDK verisi: 2.1 milyon kişi bankalardaki paranın dörtte üçüne sahip

ABD’den yüzde 80 vergi açıklaması, top Çin’de

Kürsel piyasaların gözü Çin ile ABD arasındaki tarife krizindeyken, açıklamalar ve gelişmeler yakından takip ediliyor. Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, gelişmelere ilişkin düzenlediği brifingde basın mensuplarının ticaret müzakerelerine dair …

Kriptoda Ethereum rüzgarı, böyle rekor görülmedi!

Kripto veri analiz platformu Coinglass’ın sağladığı bilgilere göre Ethereum’un vadeli işlem hacmi bir günde %184 artarken, aynı zamanda 265 milyon doları aşan kısa pozisyon tasfiyesi gerçekleşti. Bu gelişme, piyasadaki satış baskısını azaltarak …

Emekliye promosyon için bankalar yarışta

Emekli aylıklarına enflasyon zammının yansıyacağı temmuz ayı yaklaşırken, aylık ödemelerini kendilerine çekmek isteyen bankalar arasındaki yarış da kızışıyor.

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 4 ayda 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir