Türkiye’nin tahıl ambarında alarmı

Konya’da Buğday Hasadı Düşüşte: Hububatta Kalite Sorunu

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya’da, 2 milyon 200 bin hektarlık ekim alanında yılda yaklaşık 2,5 milyon ton buğday üretiliyor. Konya Ovası’nda, kurak ve sıcak geçen kış aylarının ardından hububat hasadının sonuna gelinmiş durumda.

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, kuraklık, sıcaklık ve don olayları nedeniyle buğday kalitesinde düşüş yaşandığını belirtti. Yaşanan don olayının meyve ve hububatta büyük zararlara yol açtığını söyleyen Kavuneker, ”Bu yıl ülkemiz don olayıyla karşılaştı. Yaklaşık 3 gece süren don, kalitede düşüşlere neden oldu.” dedi.

İlkbaharda, suya erişimi olan çiftçiler yerlerini ekerek yeşil mahsullerini yetiştirirken, suya ulaşamayan bölgelerde ise tarlalar boş kaldı. Kurak bölgelerde dekar başına verim 50 ila 100 kilo arasında değişkenlik gösterirken, yağış alan yerlerde bu miktar 250-300 kiloya kadar yükseldi. Ancak, sulanabilir arazilerde bazı hububat çeşitleri soğuktan olumsuz etkilendi.

Kavuneker, “Görünüşte verim iyi gibi gözükse de proteini, glüteni ve enerjisi gibi unsurlar düşük çıkıyor. Bu durum da buğdayın borsalarda düşük fiyatlarla satılmasına neden oluyor. Buğdayın değeri 2’nci sınıf ve 3’üncü sınıf arasında değişiyor.” şeklinde konuştu.

‘Rekolte Tahminlerinde Düşüş Var’

Kavuneker, geçen yıla kıyasla Konya Ovası’nda rekolte düşüşü yaşanacağını dile getirerek, “Çiftçiler ellerinden geleni yapmış durumda. Ancak, hava şartları nedeniyle tahıl tanelerinde zayıflık ve proteinlerde düşüş yaşandı. Bu durum, fiyatlarda da düşüşü beraberinde getirdi.” dedi.

Devletten taleplerini de aktaran Kavuneker, “Geçen yıla göre yaklaşık 3-4 milyon ton tahıl üretiminde genel bir düşüş yaşanıyor. Konya’da ise yaklaşık 500 bin ile 800 bin ton arasında bir rekolte düşüşü bekleniyor. Bu yılki üretimimiz 2,5 milyon ton civarındaydı. Ancak bu yıl 1 milyon 500 bin ile 1 milyon 800 bin ton arası bir üretim öngörüyoruz. Ancak, bu tahminin gerçekleşme olasılığının düşük olduğunu düşünüyorum çünkü hasat süreci neredeyse tamamlandı.” açıklamasında bulundu.

Related Posts

Ankara’da 12 Yıl Sonra Cinayet Aydınlatıldı

2013’teki cinayetle ilgili 4 şüpheli hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis talep edildi.

Yeşilay’dan Yaz Kur’an Kursu’na İkram

YEDAM Gastronomi Mutfağı, yaz Kur’an kursundaki çocuklara sağlıklı yiyecekler ikram ediyor.

Abdullah Gül’den yeni fotoğraf: Dikkat çeken Kral Charles detayı

Bir süredir kamuoyuna görüntüsü yansımayan 11.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül İngiltere’ye gitti.

Çeşme’de Şezlong Tartışması Cinayete Dönüştü

Şezlong yüzünden çıkan kavgada bir güvenlik görevlisi baltayla öldürüldü, zanlı tutuklandı.

Suriye Cumhurbaşkanı Şara’dan ateşkes sonrası ilk açıklama: Süveyda halkı devletinin yanında

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, Süveyda kentinde “acil ateşkes ilan” etti. Cumhurbaşkanı Şara, ateşkesin “ülkenin içinde bulunduğu kritik koşullar ışığında, Suriye halkının kanının dökülmesini önlemek, Suriye topraklarının birliğini ve halkının güvenliğini korumak ve ulusal ve insani sorumluluk gereği” ilan edildiğini söyledi.

Yer: Adana! Doğumuyla hem bir neslin hem de dünyaya gelecek bebeklerin kaderini değiştirdi

Adana’da topuk kanı sayesinde fenilketonüri hastalığı erken teşhis edilen 10 yaşındaki E.K., aldığı tedaviyle sağlıklı gelişimini sürdürürken, aynı test ailesindeki iki kardeşin daha hastalığını ortaya çıkardı. E.K.’nin ağabeyi ve ablası geç de olsa tanı alarak tedaviye başladı. Uzmanlar ise erken tanının önemine dikkat çekerek topuk kanı testinden vazgeçilmemesi gerektiğini belirtiyor.